Sekrety bakłażana – poznaj jego cudowne właściwości

Sekrety bakłażana – poznaj jego cudowne właściwości

Bakłażan, psianka podłużna, oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste, bakman to polska nazwa dla Solamum melongena, gatunku z rodziny psiankowatych. Bakłażan pochodzi z tropikalnej części Afryki, rośnie w Egipcie, Arabii oraz Indiach. Uprawia się go również w Polsce, chociaż najpierw należy stworzyć mu właściwe warunki klimatyczne. Współczesna krzyżówka rośliny charakteryzuje się owalnym owocem, okrągłym lub o kształcie gruszki, przybiera kolor fioletowy, żółto-zielony, a nawet biały. Średnia waga owocu mieści się w przedziale do 500g. Bakłażan uprawia się jako roślinę jednoroczną, a jego owoce zbiera się pół roku po zasiewie.

Bakłażan – właściwości zdrowotne

Bakłażana właściwości zdrowotne długo były niedoceniane. Brak historii kulinarnej w polskiej gastronomii, ustalił jego miejsce na końcu listy warzyw i owoców nabywanych podczas codziennych zakupów. Tymczasem roślina ta, oprócz walorów smakowych, charakteryzuje się niską kalorycznością, ponieważ składa się przede wszystkim z wody. 100g rośliny zawiera zaledwie ok. 20kcal. Analizując właściwości bakłażana, uderzające jest bogactwo jego składników mineralnych i witamin. 

Poznajmy właściwości odżywcze bakłażana

Bakłażany właściwości odżywcze wynikają z zawartości:

  • witaminy C, E, A , B6 i K,
  • tiaminy, niacyny i ryboflawiny,
  • kwasu foliowego,

oraz soli mineralnych:

  • wapnia, żelaza i magnezu,
  • fosforu i potasu,
  • sodu i cynku.

Bakłażan właściwości zdrowotne wynikają również z obecności błonnika – jest go tam o wiele więcej niż zawiera jabłko czy brzoskwinia. 

Bakłażany – właściwości lecznicze

Pozytywne działanie bakłażana na ludzki organizm jest niepodważalne.  Najważniejsze z cech oberżyny wykazujące potencjał leczniczy to:

  •  właściwości detoksykacyjne,
  • poprawa przemiany materii,
  • zapobieganie chorobom układu krążenia,
  • obniżanie poziomu cholesterolu.
Bakłażan w kuchni
Źródło: Pixabay.com

Badania zogniskowane wokół bakłażana i jego właściwości potwierdzają obecność w nim związków fenolowych, poprawiających ogólne funkcjonowanie organizmu człowieka. W grupie związków fenolowych wyodrębniono antocyjany o działaniu przeciwutleniającym. To właśnie antocyjany są odpowiedzialne za fioletową barwę skórki oberżyny. Wśród substancji obecnych w bakłażanie wyróżnia się nasunina – antyutleniacz, który nie tylko jest silnym antyoksydantem, ale chroni również lipidy przed peroksydacją wywołującą zmiany w błonie komórkowej mózgu. Bakłażan właściwości potwierdzają także, że antocyjany z kolei poprawiają przepływ krwi przez mózg dotleniając go w ten sposób, co w dłuższym okresie czasu ma go chronić przed zaburzeniami związanymi z wiekiem.

Bakłażany właściwości kulinarne

Bakłażan to owoc, który po wprowadzeniu do rodzinnego menu z pewnością już tam pozostanie. Można go bowiem przygotowywać na wiele sposobów. Częścią jadalną bakłażana jest cały owoc, zarówno skórka jak i jej zawartość. Bakłażan w środku posiada delikatną goryczkę, którą bardzo łatwo zniwelować posypując plastry niewielką ilością soli, a potem wystarczy tylko ją usunąć.

Przygotowując bakłażany należy pamiętać, że:

  • bakłażan w środku, niedojrzały i surowy zawiera szkodliwy związek – solaninę, która zanika w procesie obróbki termicznej,
  • puryści smakowi mogą usunąć goryczkę za pomocą soli, ale nie jest to czynność obowiązkowa,
  • bakłażan chłonie tłuszcz jak gąbka, dlatego najbezpieczniej go gotować i piec, niż smażyć.

Bakłażan jest składnikiem niezliczonej ilości potraw. Smażony, zapiekany, gotowany, duszony, grillowany – każda technika wydobywa zupełnie odmienne walory smakowe. Grillowany w całości, bakłażan w środku jest miękki i plastyczny, po odsączeniu i zmiksowaniu z dowolnymi dodatkami tworzy wspaniałą pastę do chleba.

Jest jednym z podstawowych składników słynnej ratatouille, wielowarzywnej duszonej potrawy, która może wyglądać jak gulasz, ale też po całkowitym odparowaniu zamieni się w wielofunkcyjną pastę do chleba, makaronów, sosów czy zupy. Oberżyna doskonale smakuje grillowana i macerowana w oliwie z dodatkiem octu balsamicznego i ziół. Staje się aromatycznym dodatkiem do kanapek czy mięsa. W pełni może konkurować ze smakiem papryki w oliwie czy lekkiej cukini.

Artykuł napisała:
Wanda Jaworska – interesująca się nauką i sztuką,
pasjonatka polskiej kuchni.

adminog

Related Posts

Kredyt na budowę domu a tradycyjny kredyt hipoteczny – czym się różnią?

Kredyt na budowę domu a tradycyjny kredyt hipoteczny – czym się różnią?

Mieszkanie na wynajem w Gdańsku – dlaczego warto je kupić?

Mieszkanie na wynajem w Gdańsku – dlaczego warto je kupić?

Nowoczesne szklane meble ogrodowe. Dlaczego warto je wybrać?

Nowoczesne szklane meble ogrodowe. Dlaczego warto je wybrać?

4 sprawdzone patenty na szybką metamorfozę ogrodu

4 sprawdzone patenty na szybką metamorfozę ogrodu

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.