Choroby winorośli – jak je rozpoznać i skutecznie z nimi walczyć?

Choroby winorośli – jak je rozpoznać i skutecznie z nimi walczyć?

Choroby winorośli stanowią poważny problem dla wszystkich, którzy zdecydowali się na uprawę tych wymagających roślin. Wynika to ze zbyt małej ilości zarejestrowanych środków ochronnych, które dedykowane są właśnie winoroślom. Dlatego tak ważne jest, aby postawić przede wszystkim na profilaktykę. Obejmuje ona regularnie wykonywane zabiegi ochronne. Jakie są najważniejsze choroby winorośli?

Mączniak rzekomy

To obecnie najgroźniejsza spośród wszystkich znanych chorób atakujących winogrona. Za jej pojawienie się odpowiada grzyb Plasmopara viticola, który najlepiej namnaża się w podczas ciepłych, wilgotnych dni. Największym zagrożeniem mączniak rzekomy jest na przełomie czerwca i lipca. Na ogół choroba rozwija się na liściach. Kwiaty i owoce atakuje stosunkowo rzadko.

Ta choroba winorośli objawia się tłustymi plamami w kolorze oliwkowo – brązowym, które pojawiają się na młodych liściach. Z czasem przybierają kolor brunatnoczerwony, a na dolnej stronie liści pojawia się wyraźnie widoczny nalot. Jeśli dojdzie do porażenia kwiatów, to zaczną zasychać. Zaatakowane owoce opadają. Skutkiem tej choroby winorośli jest poważne osłabienie całej rośliny. Nie jest ona w stanie utrzymać owoców. Znacznie zmniejsza się również jej odporność na niskie temperatury. W sezonie zimowym winorośl zaatakowana przez mączniaka może przemarzać.

Aby uchronić winorośl przed mączniakiem, zaleca się opryski zapobiegawcze. Pierwszy należy wykonać jeszcze zanim roślina zacznie kwitnąć. Jeśli zdecydujemy się na uprawę bardziej wrażliwych odmian, zabieg należy powtarzać co około siedem dni.

Mączniak prawdziwy

Mączniak prawdziwy to choroba winogron wywoływana przez grzyba Oidium tuckeri. Największe zagrożenie stanowi dla tych winogron, które uprawiane są pod osłonami. Ocieplający się klimat sprawia jednak, że coraz częściej ofiarą mączniaka prawdziwego padają polowe uprawy winogron. Mączniak prawdziwy atakuje zarówno kwiatostany, owoce, jak i niezdrewniałe pędy. Cechą charakterystyczną jest pojawienie się mączystego nalotu. Wraz z rozwojem choroby dochodzi do ciemnienia, a następnie zamierania pędów oraz kwiatów.

Plantatorzy najbardziej obawiają się jednak zaatakowania młodych owoców. Kiedy dotknie je choroba, pojawiają się na nich niewielkie plamki w ciemnym kolorze oraz pajęczynowate przebarwienia. Dochodzi do zasychania skórek, które przestają rosnąć. Miąższ rośnie jednak danej. Czego konsekwencją jest pękanie, a następnie gnicie owoców. To choroba winogron, która może zasiać prawdziwe spustoszenie w uprawie.

Aby uniknąć mączniaka prawdziwego, należy wykonywać profilaktyczne opryski, wykorzystując do tego preparaty siarkowe.

Szara pleśń

Jeśli chodzi o choroby winogron, szara pleść jest tą, która wyrządza ogromne szkody na dojrzewających już owocach. Jeśli pojawi się ta choroba winogron, owoce będą przybierały brązowy kolor, a następnie zaczną gnić. Często pojawia się siwy, pylący nalot, od którego pochodzi nazwa choroby. Jeśli jest ciepło, a wilgotność powietrza jest wysoka, choroba może zaatakować także liście.

Jeśli chodzi o choroby winogron, szara pleśń jest jedną z tych, których zwalczanie jest naprawdę bardzo trudne. Dlatego tak ważne jest, aby zapobiegać jej pojawieniu się. Niezbędne jest odpowiednie cięcie winorośli po to, aby pomiędzy poszczególnymi krzewami panowała odpowiednia wilgotność powietrza. Zaleca się również wybierać te odmiany, które charakteryzują się niską podatnością na szarą pleśń.

Choroby winorośli
Źródło: Pexels.com

Biała zgnilizna

Znane choroby winogrona to również biała zgnilizna, za której pojawienie się odpowiada grzyb Metasphaeria diplodiella. Atakuje ona rośliny wówczas, gdy wilgotność powietrza jest wysoka, temperatura waha się między 20 a 30 stopni, a owoce zostały uszkodzone na przykład przed grad czy ptaki. Początkowo owoce zaczynają przybierać jasno brązowy kolor. Następnie marszczą się, aż wreszcie zasychają. Ta choroba winogron atakuje również pędy oraz liście.

Tej choroby winogrona można uniknąć, chroniąc owoce przed uszkodzeniami o charakterze mechanicznym. Koniecznie trzeba usuwać również wszystkie uszkodzone fragmenty roślin. Do walki z białą zgnilizną nadają się te preparaty chemiczne, które stosować można w przypadku mączniaka rzekomego.

Choroby winogrona mogą poważnie obniżyć plony. Jeśli chodzi o choroby winogron, szara pleść, biała zgnilizna oraz mączniak prawdziwy i rzekomy to nie wszystko, z czym można się zetknąć. Walka z nimi nie jest łatwa, ale nie oznacza to, że nie jest możliwa.

Artykuł napisała:
Karolina, właścicielka winnicy,
miłośniczka winogron i wina.

Źródło:

  • https://tantis.pl/uprawa-winorosli-p366219.html?utm_source=google&utm_medium=cpc_product&gclid=EAIaIQobChMI39TdgL606wIVDNOyCh3x0AzSEAQYASABEgK6CPD_BwE.

adminog

Related Posts

Neutralność klimatyczna – jak ją osiągnąć?

Neutralność klimatyczna – jak ją osiągnąć?

Zakup części rolniczych. Co warto wiedzieć?

Zakup części rolniczych. Co warto wiedzieć?

Nawozy mineralne – rodzaje i zastosowanie. Kiedy stosować nawozy mineralne?

Nawozy mineralne – rodzaje i zastosowanie. Kiedy stosować nawozy mineralne?

Kleszcze – jak się zabezpieczyć?

Kleszcze – jak się zabezpieczyć?

1 Comment

  1. Najlepiej zapobiegać niechcianym chorobom winorośli. Profilaktyka popłaca, tak jak i w stosunku do naszego zdrowia. Warto regularnie ciąć, nawozić azotem i chronić je przed zbyt dużym zagęszczeniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.